CERCETARI PRIVIND REALIZAREA UNEI NOI CLASE DE ALIAJE (Al-Cu-Mn) SI REALIZAREA UNUI STANDARD DE OBOSEALA TERMOMECANICA DESTINAT ALIAJELOR CU MEMORIA FORMEI





Pagina de start

Scopul proiectului

Descrierea proiectului

Obiective

Parteneri

Plan de realizare

Solutia tehnica propusa

Contact




7.ALTE DETALII


Impactul generat de proiect

Efecte economice ale proiectului Extinderea domeniului de aplicabilitate a aliajelor cu memoria formei catre diferite produse ale economiei nationale: componente si subamsamble electrice, roboti industriali, industria aeronautica, panouri solare.
Obtinerea de proprietati (biocompatibilitate, rezistenta la coroziune) comparabile cu ale altor materiale metalice scumpe si inlocuirea acestora
Cresterea calitatii activitatilor economice in cadrul agentului economic PROCOM prin facilitarea infrastructura de cercetare a consortiului.
Efecte sociale ale proiectului In cazul aplicatiilor medicale, aliajele cu memoria formei pot imbunatati starea de sanatate a pacientilor (dilatator coronarian) sau pot corecta defecte ale sistemului osos (grefe, cleme, stifturi).
Crearea unei baze de date cu rezultate teoretice si experimentale in domeniul aliajelor si superaliajelor neferoase.
Antrenarea tinerilor specialisti in metodologia de caracterizare fizico-mecanica si tehnologica a materialelor metalice
Impactul asupra mediului Cercetarile urmaresc determinarea cat mai precisa a duratei de viata a componentelor electronice ce sunt confectionate din aliaje cu memoria formei - inlocuirea acestor componente implica recuperare si reciclarea celor uzate. Predarea la punctele de colectare a electronicelor poate fi recompensata de o reducere a taxei verde la cumpararea unui produs nou similar.
In cazul componentelor pentru motoare cu ardere interna aliajele cu memoria formei intra in contact direct cu elemente puternic corozive din combustibililor. Pentru a rezista la cicluri indelungate de functionare si a evita emisiile poluante in atmosfera, este necesara alegerea corespunzatoare a materialelor.
Pentru robotii folositi la drenajul canalelor de evacuare a apelor uzate provenite din industia metalurgica extractiva, reperele din alaje cu memoria formei trebuie sa functioneze perfect pentru a evita infundarea acestor canale, lucru ce ar conduce la poluarea terenurilor invecinate, cu implicatii grave asupra omului, animalelor, apei si solului.

Cercetarile se vor īntreprinde īn cadrul laboratoarelor existente īn cadrul consortiului, īn care īsi desfasoara activitatea tineri cercetatori si doctoranzi.


1. Implicarea īn activitatea de cercetare a unui numar de patru doctoranzi tineri, cu teme ale tezelor de doctorat corelate cu propunerea de proiect.
2. Cresterea vizibilitatii si impactului international al proiectului prin publicarea rezultatelor:
Doua lucrari stiintifice īn reviste internationale Patru lucrari stiintifice īn reviste nationale Doua articole īn volume ale conferintelor internationale Trei articole īn volume ale conferintelor nationale

Universitatea Tehnica
"Gh. Asachi" Iasi




Director de proiect
Profesor dr. ing.
Petrica Vizureanu